Co przyczynia się do rozwoju Candida albicans a tym samym zaburzeń zachowania.
Współczesny styl życia 'potrafi namieszać'. W mojej praktyce zawodowej zgłaszali i zgłaszają się nadal do mnie rodzice zaniepokojeni zachowaniem swojego dziecka. Po obserwacji klinicznej, kwestionariuszach rozwoju i wywiadzie wystawiam i omawiam diagnozę zaburzeń przetwarzania sensorycznego i często zlecam badania na Candida albicans .
Po co?!
Żeby wykluczyć ewentualny wpływ drożdżaków na zachowanie dziecka. Bardzo upraszczając - dochodzi do sytuacji gdzie rozważane jest rozpoczęcie terapii SI a winowajcą jest Candida albicans. Ewentualne zdiagnozowanie wystąpienia i leczenie Candida zdecydowanie poprawia funkcjonowanie dziecka i tym samym szybko się kończy podjętą „prewencyjną” terapię SI.
Warto wiedzieć, że Candida albicans może mieć wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego i warto też mieć pojęcie, co przyczynia się do powstaniaCandida albicans.
Rozwojowi Candida albicans sprzyja:
1. długotrwałe przyjmowanie antybiotyków, antybiotyki zabijają pożyteczne bakterie z powodu braku konkurencji w szalonym tempie rozwija się candida - niesterydowe leki przeciwzapalne, leki hamujące wydzielanie kwasu solnego - H2 blokery przyjmowane dłużej ponad 3- m-ce, powodują zahamowanie wydzielania kwasu solnego co podwyższa pH i sprzyja rozwojowi candidy bo nie są zabijane przez kwas solny w żołądku. Modna ostatnio eradykacja czyli H-2 blokery + dwa antybiotyki np. AMOKSYCYLINA + KLARYTROMYCYNA to prosta droga do zespołu candida
2. dieta bogata w proste węglowodany, nadużywanie cukru - cukier jest metabolizowany bardzo szybko przez candida, sprzyjając ich szybkiemu rozrostowi co hamuje rozwój pozytywnych bakterii
3. stres (odruch Moro i Galanta) i wyczerpanie, brak snu i wypoczynku, ogólne osłabienie organizmu
4. dieta bogata w mięso i mleko zawierające antybiotyki, hormony i sterydy
5. spożywanie słodzonych i gazowanych napojów cola, fanta, i inne słodziki + kofeina i konserwanty.
6. duże spożycie, keczupu, musztardy, octu, produktów wędzonych, sfermentowanych: produktów do wytworzenia których używano drożdży i pleśni ( fermentowane żółte sery) - częste spożywanie junk food: hamburgery, hot dogi, pizza, gotowe posiłki = wysoko przetworzona i oczyszczona sztuczna żywność, dużo konserwantów, polepszaczy smaku, sztucznych barwników E304 itd, nadmiar prostych węglowodanów
7. małe spożycie warzyw i nieoczyszczonej nieprzetworzonej żywności, chleb z pełnego ziarna, nie pozbawione łuski ziarna zbóż
8. przewlekłe zaparcia i biegunki, cukrzyca
9. jelitowe robaki i pasożyty
10. aspartam słodzik i glutaminian sodu - poprawiacz smaku w sosach, gotowych zupach, przyprawach - powodują zahamowanie rozwoju prawidłowej flory bakteryjnej, osłabiają też odporność immunologiczną co pozwala na rozrost candida i powstawanie zespołu candida.
Dla terapeuty SI najważniejsze jest wykluczenie ewentualnego wpływu drożdżycy na zachowanie dziecka (wtórne zaburzenia psychiczne), czyli na całościowy obraz dziecka. W praktyce wyeliminowanie drożdżycy ewidentnie wpływa na zachowanie dziecka i tym samym przekłada się na lepsze poznawcze i społeczne funkcjonowanie dając całkiem prawidłowy obraz dziecka – a już można było się dopatrywać zaburzeń przetwarzania sensorycznego.